Blog: Reizen exclusief voor singles: geforceerd of juist niet?

5 verschillen tussen conventionele groepsreizen en groepsreizen exclusief voor singles

1. Leeftijdsgenoten

Organisatoren van conventionele groepsreizen stellen hun reizen open voor iedereen – al geven ze vaak wel informatie over het geslacht en leeftijd van wie al ingeschreven is.

De meeste singles reizen worden per leeftijdsgroep aangeboden. Uit een studie over singlereizen (KULeuven, 2014-2015) kwam naar voor dat 90 % liefst onder leeftijdsgenoten reist (tegenover 2 % die liefst in een mix van alle leeftijden reist en 8 % waarvoor het niet uitmaakt)

2. Andere deelnemers zijn single

Soms bestaat het idee dat vakanties enkel voor singles geforceerd zijn, maar het is eigenlijk juist niet het geval. Door in een groep te zijn met enkel singles, en niet geconfronteerd te zijn met koppels of families, verdwijnt het single zijn juist naar de achtergrond. Vele deelnemers van single reizen zijn hierdoor aangenaam verrast. De beladenheid op het woord single is echter nog altijd groot. Singles geven soms het stigma aan zichzelf: single zijn is “overgebleven” zijn. Als een single merkt dat zijn of haar single reisgenoten aangename, normale mensen zijn kunnen ze ook hun eigen single zijn gemakkelijker relativeren.

3. M/V balans

Organisatoren van de betere singlereizen garanderen een evenwicht tussen mannen en vrouwen. Hier speelt natuurlijk een grotere kans op een match mee als troef, maar een belangrijk bijkomend voordeel is dat groepen met een evenwichtig aantal mannen en vrouwen over het algemeen harmonieuzer zijn. Hoewel dit is ook bij niet single groepen zo is, is dit een aspect dat bij conventionele groepsreizen niet nagestreefd wordt.

4. Interactie tussen reizigers

Bij conventionele groepsreizen ligt de klemtoon op de bestemming of een sportactiviteit. Bij singles reizen worden de andere deelnemers naast de bestemming ingezet als extra troef. Om deze reden besteden organisatoren van singles reizen extra zorg aan het maximaal tot leven brengen van de groepssfeer. Een deelnemer moet zich tegelijk uitgedaagd en voldoende op zijn gemak voelen, om zijn bijdrage aan de groepssfeer te doen.

5. Reisbegeleider is sleutelfiguur maar geen animator

De reisbegeleider is de sleutelfiguur om de interactie tussen de deelnemers op gang te brengen. Dat wil zeggen dat hij begrijpt hoe een groep tot stand komt en dit stimuleert, en niet zelf de animator speelt die met alle aandacht gaat lopen. Reisorganisatoren voor singles reizen zullen hun begeleiders zeker op dit aspect beoordelen, en niet enkel op hun praktische kennis van een activiteit of regio.

Tekst: Petra Michiels, tomeeto.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *